Çdo ditë shumicës së njerëzve  ju bien rreth 50 deri në 100 qime, kjo sasi e humbjes së flokëve zakonisht nuk çon në ndonjë rrallim ose humbje të dukshme të flokëve të kokës. Megjithatë disa njerëz mund të përjetojnë rënie më të rëndë të flokëve në kokën e tyre dhe ndoshta në të gjithë trupin e tyre. Ndërsa disa mund të mos jenë shqetësuese për disa, për të tjerët humbja e flokëve mund të jetë shkatërruese dhe jeta të ndryshojë.

Ka një numër arsyesh pse flokët mund të bien, bëhen të hollë ose fillojnë të duken jo të shëndetshëm. Gjenetika, faktorët hormonalë, kushtet mjekësore dhe ilaçet të gjitha mund të luajnë një rol, ndërsa provat sugjerojnë se faktorët e stilit të jetës mund të jenë gjithashtu një shkak. Mangësitë ushqyese dhe stresi emocional në veçanti mendohet se kanë ndikim të rëndësishëm në flokët e shëndetshëm.

Kjo fletë faktesh do të eksplorojë se çfarë e shkakton humbjen e flokëve dhe si përfshirja e lëndëve ushqyese specifike në dietën tuaj mund të jetë thelbësore për të mbajtur flokët të shëndetshëm dhe të fortë.

Çfarë e shkakton humbjen e flokëve?

Arsyet e rënies së flokëve tek burrat dhe gratë do të ndryshojnë, por ka tendencë të ketë disa shkaqe të zakonshme që prekin të dy gjinitë.

Çbalancimet hormonale

Hormonet janë kryesisht përgjegjëse për shumë lloje të humbjes së flokëve, veçanërisht tullacin e modelit mashkullor dhe femëror, humbjen e flokëve gjatë shtatzënisë dhe pas menopauzës.

Kushtet dhe sëmundjet mjekësore

Problemet e tiroides, infeksionet e kokës dhe çrregullime të tjera të lëkurës si lupusi mund të shkaktojnë humbjen e flokëve. Lajmi i mirë është pasi të trajtohet infeksioni themelor, flokët do të rriten përsëri.

Medikamente

Flokët e shëndetshëm mund të ndikohen nga disa ilaçe të përshkruara për pacientët që i nënshtrohen trajtimit për gjendje të tilla si probleme të zemrës, kancer, depresion, artrit dhe presion të lartë të gjakut. Ky lloj i humbjes së flokëve ka tendencë të jetë i përkohshëm.

Gjenetikë

Tullacia e modelit femëror dhe mashkullor është e zakonshme tek njerëzit me nivele shumë të larta të një hormoni të caktuar mashkullor. Ky është një problem i trashëgueshëm, prandaj nëse anëtarët e familjes suaj të ngushtë kanë përjetuar rënie dhe rrallim të flokëve, ka shumë mundësi që edhe ju të mundeni.

Stresi fizik dhe emocional

Disa njerëz që kanë përjetuar një goditje të fortë fizike ose stres emocional mund të fillojnë të përjetojnë rrallimin e flokëve dhe rënien e tyre. Kjo sepse trauma mund të trondisë ciklin e rritjes së flokëve dhe të shtyjë më shumë flokë në fazën e derdhjes sesa në fazën e rritjes. Ky lloj i rënies së flokëve zakonisht quhet telogen effluvium dhe prek kryesisht skalpin e kokës.

Mungesa e proteinave

Flokët janë rreth 91% proteina. Proteina përbëhet nga zinxhirë të gjatë aminoacidesh të quajtur polipeptide, të cilat gjenden në korteksin (pjesën e mesme) të flokëve. Aminoacidet përbëhen nga karboni, hidrogjeni, oksigjeni, azoti dhe squfuri dhe janë blloqet ndërtuese të thonjve dhe lëkurës. Si rezultat, një dietë me mungesë të proteinave mund të ndalojë rritjen e flokëve dhe të çojë në flokë pa shkëlqim, më të dobët.

Mungesa e lëndëve ushqyese

Mungesa e hekurit dhe zinkut mund të çojë në rënie të flokëve, sepse këto minerale janë thelbësore për të ndihmuar në rritjen e gjëndrave të flokëve. Prandaj, njerëzit që janë anemikë mund të shikojnë që flokët e tyre bëhen më të dobët dhe të hollë.

Burimi: nutritionist-resource.org.uk

*Artikuj të tjerë që mund t’ju interesojnë: